Pengikut

Jumaat, 27 Jun 2014

Steamboat VS BBQ Chicken!

      Assalammualaikum...sebelum start puasa yang tak lama lagi ni aku nak update jap post ni..nanti terliur lak post benda yang tak ada ni..ha..ha. Steamboat dan Bbq ni kami buat masa cuti Sekolah yang lalu, cuti kali ini tak ada apa2 aktiviti luar..maklumlah bajet pun tak berapa nak ada. Jadi kami pakat 2-3 orang adik-beradik yang balik rumah mak ketika itu untuk buat Bbq dan Steamboat ni..jadi ler dari tak de! 
      Resepi untuk buat Steamboat ni senang je..korang Google je resepi Sos Steamboat..berderet naik. Resepi dari Blog yang paling atas..yang tulis ala Johnnys tu la korang ambil..memang sedap beb! Giler!.. kami jadi ketagih lak..selama beberapa minggu tu..asyik buat Steamboat je..sampai jemu baru stop buat he..he.. Layan Album aku ni ye..resepi aku copy paste je ye..


Ni la rupa Steamboat aku...

Ready dah ni!
Operasi pun bermula...


SUP STEAMBOT ;
BAHAN :

Air * terpulang ikut sukatan periuk masing-masing
Bawang putih 3-4 ulas * dicincang
2 kiub pati ikan bilis / 2 kiub pati ayam * mumy pakai jenama knorr
Tulang dan sedikit isi ayam * supaya kuah tu nanti jadi macam stok..
Daun ketumbar * dicincang
Sedikit garam * kalau kuah masih tawar..lau kuah dah ok tak perlu garam ok...

* rebus dulu semua bahan ni atas dapur masak ..bila da mendidih nanti baru pindahkan ke periuk stimbot..pastu celur je la semua bahan stimbot kat atas tadi..


Sos Steamboat..mmg dapp dapp dapp!!

SOS STEAMBOAT ALA JOHNNYS ;   

8 tangkai lada merah
4 ulas bawang putih
5 sb minyak bijan
5 sb apple cider * nak pakai cuka biasa pun boleh 
5 sb sos ikan
2 sb sos tiram
2 sb kicap * mumy pakai kicap manis jalen..i loikeee
1/2 cawan air
1/2 sb sunquick *  mesti pelik kan..hehe..kat sini la yang bagi rasa masam n pekat dia...
Bijan * disangai dulu yer
1 sb tepung jagung * dibancuh dgn sedikit air suam untuk pekatkan sos..kalau sos mcm da pekat takyah letak pun takpe ye..
Daun ketumbar * racik halus
Garam dan gula secukup rasa * yang ni takde sukatan..korang kene rasa n tambah sendiri..penat la mumy nak tolong rasakan.. muehehe

CARA :

Kisar lada bersama bawang putih..
Masak atas dapur bersama air, minyak bijan,sos ikan,apple cider @ cuka, kicap,sos tiram..
Masak sampai pekat then baru masuk sunquick dan bancuhan tepung jagung ( kalau perlu je ) .
Perasakan dengan garam n gula...kalau rasa dah okey..masukkan sikit bijan yg dah disangai dengan daun ketumbar ..letak sikit je 2 bahan ni..coz nanti masa hidang nak makan baru letak lagi dalam mangkuk sos tu..
okeh siap...senang kan...campak-campak jela....


Ni Sos Black Pepper!!
resepi ni mmg selalu aku buat..korang tgk link ni ye..pastu korang tgk link kat situ lak..he..he....terbaikkk!
Gambar Bbq tak sempat nak ambil..ate!! ayam dah masak je lesap! camno?!

Dah masak apa lagi..
kita makan doluuuuuu!!







Jumpa lagi!!


Tiada ulasan: