Pengikut

Khamis, 8 Disember 2016

Creme Brulee

      Selamat petang semua, huaaaah! di petang yang dingin ni, rasa mengantuk pula. Kalau tidur ni mahu terlajak pula sampai pagi esok kan?! Tapi kalau tak tidur, rasa lapar pula! Godek punya godek tengok apa ada dalam peti ais tu, sekali, apa pun TIDAK ADA!!! Yang ada telur dan susu je?! huhhh! bancuh susu dengan telur nak?! lepas tu minum, uhhhh.. tu tak mungkin terjadi! ehh! ada whipping cream la.. jom buat ni, Crema Brulee, tapi bahasa melayu dia apa ekk?! Entoh! Jom layan Album aku ni dulu..

Creme Brulee Aku


Creme Brulee aku

bahan2:

- 200ml susu segar
- 200ml whipping cream
- 1/4 cawan gula ( aku rasa banyak ni perfect dah )
- 2 biji telur
- 2 biji kuning telur sahaja
- 1 sudu kecil asen vanila
- sedikit garam
- gula untuk tabur atas creme brulee tu nanti 

cara2:

- campurkan semua bahan diatas, kacau sebati sehingga gula tu larut je ( tak perlulah kacau kuat bagai macam nak buat kek tu pula kan?! )
- tapiskan adunan tuang dalam bekas remekin sehingga 3/4 penuh je
- bakar 15 - 20 minit, bergantung pada oven masing2 ( aku lepas 20 minit bakar tu aku goyang2 sikit bekas tu, agak macam semua dah pejal ok dah la tu )
- bila dah masak tabur gula atas dia, hidupkan api torch tu bakar gula sehingga gula tu perang.
- lagi sedap makan bila baru keluar dari peti ais, lepas tu baru tabur gula tu then bakar pakai api torch tu

* sebelum aku ada torch tu, aku bakar gula atas tu pakai oven tu juga, tapi bakar pakai api atas je
* kadang2 aku malas pasang oven, aku panaskan kepala sudu besi tu, dah panas, belakang sudu tu aku oleskan atas gula yang ditabur tu, buat sampai semua gula tu terbakar perang
* sekarang dah ada api torch tu, apa lagi zerrrrrrr je la



Tada dah siap!




Jumpa Lagi..


Sabtu, 12 November 2016

Upside Down House Kuala Lumpur

      Assalammualaikum, selamat petang semua. Aku nak sambung  lagi sikit cerita hari tu boleh?! Hari aku cuti tu la, aku pergi ke Upside Down House, lepas tu aku singgah ke Blue Coral Aquarium dan Taman Eko Rimba dekat Menara Kuala Lumpur tu! 
      Aku gerak dengan anak2 lebuh kurang pukul 2.00pm, lepas makan tengah hari daa. Makan kenyang2 dulu, sebab aku fikir karang kat sana kalau lapar masaklah aku, rakyat ramai ni, mesti mahak sikit kan. Memang betul kau! bayangkan air mineral 500ml tu je dah Rm2.50, keropok Jakel dalam botol panjang tu Rm8.00 lebih, Donut macam kat Big Apple tu dua Rm8.00 tau, belum aku ambil makanan berat lagi.
     Aku pergi guna Waze, aku dekat berbelas tahun tak masuk area sana, mana nak ingat jalan tu sekarang ni. Senang je rupanya dari tampat aku ni, pergi pula hari biasa, orang tak ramai sangat. 
Sampai sana parking pun banyak, 2 jam aku kat sana, harga tiket parking Rm10.00 kau! maklumlah kawasan perlancongan la katakan.
      Tiket masuk untuk Upside Down House tu bagi orang dewasa Rm15.00 seorang. So start masuk je guna la segala sudut yang ada untuk ambil gambar. Kawasan dia tak la besar mana, so korang kena tunggu giliran orang lain dah habis bergambar, korang pula masuk, itu pun nasip baik hari biasa, kalau hari cuti lamalah jawapnya ada disana kan?!
      Disebabkan habis awal aku menjelajah rumah tu, tak sampai pun sejam, takkan aku nak balik pula, penat aku ambil cuti. So tu yang aku pergi ke Blue Coral Aquarium dan Taman Eko Rimba tu. Menara Kuala Lumpur aku tak pergi, sebab anak2 aku dah besar, mereka tak berminat sangat katanya, "tengok K.L je pun, kita dah biasakan?!" So aku pun cakap " Alhamdulillah", ha..ha. Lagi satu yang ada di sana adalah Mini Zoo, harga Tiket boleh tahan mahal juga, yang ni aku tak pergilah. Kalau aku betul2 nak tengok haiwan sok, aku pergilah ke Zoo negara Malaysia ye tak?!
      Layan Album aku ni ye..



Tada 1st gambar aku..
Aku tak pernah pergi ke Upside Down House yang lain, ni yang pertamalah aku pergi, so kira ok la..








Anak2 aku tak pandai nak menggayakan bergambar di Upside Down House macam orang lain, kalau tak mesti lebih menarik macam orang lain buat kan?!




























Nak jiwang jap dengan bunga-bunga ni!









Bye..Jumpa lagi..




Jumaat, 11 November 2016

Blue Coral Aquarium at Kl Tower

      Assalammualaikum.. selamat petang semua. Ni cerita kelmarin, masa aku dan anak2 pergi melawat ke Upside Down House Kuala Lumpur. Saja singgah Blue Coral Aquarium ni juga, selain aku singgah di Taman Eko Rimba yang aku cerita semalam.  Dah alang2 ada situ rasa macam rugi pula pergi Upside Down House yang tak sampai sejam dah habis, lepas tu balik kan?! 
      Blue Coral Aquarium punya harga tiket untuk dewasa seorang Rm13.00. Padan la harga dengan keluasan serta spesis haiwan yang ada dalam tu. Masa aku pergi tak ada orang pun aku anak-beranak je, so sakan la aku bergambar bagai. Kiranya betul2 punya menghabiskan masa dengan ikan dalam tulah katakan. 
      Aku dan anak2 memang suka dengan kehidupan dalam laut, suka laut, suka ikan-ikanya suka hidupan dalamnya serta donggengnay si Ikan Duyung..he..he. Aku ingat lagi masa aku di sekolah rendah, orang pergi ke perpustakaan sekolah pinjam buku untuk rujukan, aku pinjam buku tentang hidupan dalam laut. Bila time Kelas lukisan tajuk bebas, aku akan lukis pasal hidupan dalam laut, memanglah aku bukan pandai melukis pun, tapi aku nak juga lukis pasal laut. Pendek kata memang suka sangat-sangatlah kalau tentang laut ni. 
      Cuma sedihnya, berenang tak pandai2, walau berkali-kali aku try time mandi kolam masa aku bercuti, hampeh! kalau aku pandailah berenang atau menyelam bagai, fuhhh! sure aku dah macam mermaid dah, mau aku berumahtangga kat laut tu, cari suami, cari kerja, cari rumah pun area laut gak tu he..he.
      So layan Album aku ni dulu ye..


Hmmm.. rasa macam aku berenang sebelah ikan tu lak.

See, kami je ada dalam ni


Tengah fikir macam mana nak masuk dalam ni.. he.he.


Haiwan kesukanan aku, spesis buran laut ni kan?!



Macam mushroom kan?!

Besar kau! ini kalau wat famili day cukup seekor dah ni..

Finding nemo

Ni bahagian bawah tapak sulaiman, cantikkan?!

Dia ni nakal sikit asyik sondol je kat cermin yang ada hp tu..tu yang dekat ni. Pelik agaknya dia fikir, apa bendalah ni ekk!

Ikan bulldog 

Spesis Tapak Sulaiman

Ni favorite aku juga, tapi aku tak ingat lak apa namanya. aduhh!


Ni siapa tak kenal kan?! tapi yang anak saja la, kalau maknya mana nak muatnya.

Ini Kerapu tikus, macam albino je.

Cantik betul ikan ni, kulit dia halus je macam tak ada sisik, isi dia nampak gemuk je, rasa nak makan je dia ni

Aaaa...cantiknya kan?!

Kerapu ni kan?!


Geramnya!!!





Bye..Jumpa lagi!